Βαριατρική χειρουργική για θεραπεία της στειρότητας

Άρθρα

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Αν και υπάρχουν πολλές αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, στο ¼ των περιπτώσεων η υπογονιμότητα οφείλεται σε διαταραχές της ωορρηξίας. Η ωορρηξία ρυθμίζεται από τις ορμόνες της υπόφυσης (γοναδοτροπίνες) και τις ενδογενείς στεροειδείς ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα, που παράγονται με κυκλικό τρόπο στη διάρκεια του κύκλου. Τις μισές μέρες παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή και τις μισές μέρες πολύ χαμηλή.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι ο λιπώδης ιστός συμμετέχει ενεργά στον ορμονικό κύκλο δημιουργώντας τα δικά του οιστρογόνα και τις δικές του ορμόνες τις λιποκίνες. Όσο περισσότερο είναι το σωματικό λίπος τόσο μεγαλύτερη και η παραγωγή. Κατά συνέπεια, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων που επηρεάζουν το φυσιολογικό κύκλο με αποτέλεσμα να παραβλάπτεται η ωορρηξία και η ποιότητα των ωαρίων.

Οι γυναίκες με παχυσαρκία έχουν σπανιότερα ωορρηξία, ενώ τα ωάρια που θα καταφέρουν τελικά να παραχθούν είναι κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα η πιθανότητα μιας φυσιολογικής ή ακόμα και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης να είναι χαμηλή. Το αποτέλεσμα αυτό μοιάζει με τη λήψη αντισυλληπτικών. Πολλά αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν οιστρογόνα. Τι πιθανότητες έχει μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά να μείνει έγκυος;

Η χειρουργική απώλεια βάρους είναι μια δόκιμη μέθοδος για να αυξήσουμε τη γονιμότητα;

Δεν υπάρχει σήμερα αμφιβολία ότι η χειρουργική απώλεια βάρους βοηθά στην επίλυση του προβλήματος. Στις περιπτώσεις παχυσαρκίας ακόμα και η απώλεια 15 κιλών, μπορεί να είναι καθοριστική. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι η μείωση του βάρους πρέπει να προηγείται της εγκυμοσύνης. Η χειρουργική απώλεια βάρους:

– Αυξάνει τη φυσιολογική γονιμότητα ως και 3 φορές, καθώς ρυθμίζει την ωορρηξία διορθώνοντας τις ορμονικές ανωμαλίες.
– Διπλασιάζει τις πιθανότητες κάθε απόπειρας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
– Μειώνει τον κίνδυνο αποβολής έως και 75% και εξασφαλίζει εγκυμοσύνη και τοκετό χωρίς κίνδυνο επιπλοκών.
– Προφυλάσσει από τη γέννηση παιδιών με προβλήματα υγείας και προδιάθεση παχυσαρκίας.
– Απαλλάσσει τη γυναίκα από μελλοντικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αυξημένο σωματικό βάρος και της δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά της απαλλαγμένη από ασθένειες τις οποίες η παχυσαρκία προκαλεί.

Πότε μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά από χειρουργική απώλεια βάρους;

Μετά την επέμβαση η απώλεια βάρους που ακολουθεί είναι ραγδαία, ιδίως τους πρώτους 4-5 μήνες. Προβλήματα υγείας όπως υπερινσουλιναιμία, προδιαβήτης, υπέρταση, βελτιώνονται άμεσα. Τις περισσότερες φορές ο καταμήνιος κύκλος αποκαθίσταται πλήρως στους 3-4 μήνες. Ο ιδανικός χρόνος για εγκυμοσύνη, είναι οι 8-12 μήνες μετά την επέμβαση. Μέχρι τότε η γυναίκα θα έχει χάσει περίπου τα μισά παραπανήσια κιλά.