Γαστρικό μανίκι (Sleeve)

Λαπαροσκοπική γαστροπλαστική Sleeve (γαστρικό μανίκι)

Χρόνος Επέμβασης: 2-3 ώρες

Επίπεδο Πόνου: Ανεκτό

Διάρκεια Νοσηλείας: 2-3 μέρες

Αναισθησία: Γενική

Η λαπαροσκοπική γαστροπλαστική sleeve (κάθετη γαστρεκτομή – γαστρικό μανίκι) είναι μια απο τις πιό σύγχρονες βαριατρικές τεχνικές. Η επέμβαση αυτή που έχει χαρακτηριστεί ως η πιό «φυσιολογική» του είδους, πετυχαίνει ένα εξαιρετικό συνδυασμό: Περιορισμό στη γαστρική χωρητικότητα και καταστολή της πείνας. Ο περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου επιτυγχάνεται με πραγματική σμίκρυνση του οργάνου χωρίς τεχνητές στενώσεις ή εμφύτευση ξένων υλικών (δακτύλιοι, πλέγματα).

Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται μελλοντικές επιπλοκές όπως λοιμώξεις, διατρήσεις, συρίγγια, μετανάστευση εμφυτευμάτων (γλύστρημα δακτυλίου). Στο γαστρικό μανίκι ο θόλος και ένα μεγάλο μέρος του σώματος του στομάχου αφαιρούνται, δίνοντας στο στομάχι μορφή μακρόστενου σωλήνα με 10 – 15 φορές μικρότερη χωρητικότητα. Η νεύρωση του στομάχου, η ανατομία του πεπτικού συστήματος και η απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν παραβλάπτονται. Η επέμβαση καταστέλει άμεσα την όρεξη γιατί διακόπτει τη νευροορμονική επικοινωνία του στομάχου με τον εγκέφαλο.

Οι ασθενείς δεν έχουν περιορισμούς στις διατροφικές επιλογές και δεν απαιτείται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση. Τό γαστρικό μανίκι είναι σήμερα η επέμβαση που προτιμούν οι περισσότεροι χειρουργοί, σέ όλα τα μέρη του κόσμου.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Σκρέκας Γεώργιος MD

Λαπαροενδοσκόπος – Χειρουργός, EAES, ISS, IFSO

Διευθυντής χειρουργικής μονάδας παχυσαρκίας Βιοκλινικής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ENDO-SURGERY

ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό

Ο ρόλος της Γκρελίνης

Γκρελίνη

Στον θόλο του στομάχου παράγεται η πιό γνωστή ορμόνη της όρεξης, η Γκρελίνη. Τα επίπεδα της ορμόνης αυτής σχετίζονται απόλυτα με το αίσθημα της πείνας.

Όπως έχει αποδειχθεί, η αφαίρεση του θόλου του στομάχου ελαττώνει την παραγωγή Γκρελίνης και το αίσθημα πείνας.

Πλεονεκτήματα γαστροπλαστικής SLEEVE

  • Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ακόμα και σε άτομα με βάρος άνω των 200 κιλών.
  • Είναι εξαιρετικά ασφαλής (μετεγχειρητικές επιπλοκές < 1%).
  • Η λειτουργία του στομάχου και του πεπτικού συστήματος παραμένει φυσιολογική. Δεν υπάρχουν εμετοί και περιορισμοί στο είδος της διατροφής.
  • Έχει αντιελκωτικά αποτελέσματα γιατί περιορίζεται η παραγωγή γαστρικού οξέος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με ασφάλεια ακόμα και σε άτομα με ιστορικό έλκους.
  • Δεν υπάρχουν απώτερες επιπλοκές γιατί δεν δημιουργούνται στενώσεις και δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά.
  • Δεν παραβλάπτεται η απορρόφηση σιδήρου, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
  • Είναι η μοναδική βαριατρική επέμβαση που μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο σε άτομα με βεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και πολύπλοκα προβλήματα υγείας.
  • Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ικανοποίηση των ασθενών με τη γαστροπλαστική sleeve είναι μεγαλύτερη από οποιασδήποτε άλλη βαριατρική επέμβαση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

Η επέμβαση απαιτεί σημαντική χειρουργική εμπειρία για να αποφευχθούν τεχνικά σφάλματα και επιπλοκές. Υπάρχει δεκαπλάσια πιθανότητα επιπλοκών όταν ο χειρουργός βρίσκεται στα πρώτα 25-50 περιστατικά.

Τα αποτελέσματα μετά από γαστρεκτομή sleeve είναι συγκρίσιμα με αυτά του γαστρικού by-pass (απώλεια βάρους της τάξης του 65-75% του πλεονάζοντος) μόνο εφ’ όσον η γαστρεκτομή είναι ευρεία (στενή sleeve).

Σε ποιούς συνιστούμε την επέμβαση με γαστρικό μανίκι

Σε ενήλικα άτομα με ΔΣΒ (ΒΜΙ) άνω των 40 Kg/m2 με βουλιμία ή διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά και σε άτομα που κινητοποιούνται δύσκολα ή κατοικούν σε γεωγραφικά απομονωμένες περιοχές, διοτι:

Με τη γαστροπλαστική sleeve δεν υπάρχουν στενώσεις στον πεπτικό σωλήνα, διατροφικοί κανόνες και περιορισμοί στις επιλογές της διατροφής. Οι βουλιμικοί δεν ανταποκρίνονται σε επεμβάσεις που επιβάλλουν κανόνες.

Η καταστολή της Γκρελίνης συμβάλλει στην απώλεια βάρους και βοηθά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς (η Γκρελίνη είναι η σπουδαιότερη ορεξιογόνος νευροορμόνη).

Δεν απαιτούνται συχνές ιατρικές επισκέψεις. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση μπορεί να γίνει τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα (τηλεϊατρική).

Δεν υπάρχουν σοβαρές απώτερες επιπλοκές. Οι ασθενείς έχουν ένα μικρό αλλά απολύτως υγιές στομάχι.

Η εικόνα του στομάχου στην αρχή της επέμβασης
Η εικόνα του στομάχου μετά το τέλος της επέμβασης
Παρασκεύασμα sleeve γαστρεκτομής χωρητικότητας 1100ml
Μετεγχειρητική διάβαση στομάχου της ασθενούς

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Laparoscopic vertical sleeve gastrectomy: A novel bariatric procedure-Superior to established operations? CM Lee, JJ Feng, PT Cirangle, JH Jossart. Presented at American College of Surgeons 90th annual clinical congress, New Orleans LA

2. One Year After Laparoscopic “Tight” Sleeve Gastrectomy: Technique and Outcome. G. Skrekas, D. Lapatsanis, V. Staphyla, A. Papalambros. Obesity Surgery, 2008 Apr 8. [Epub ahead of print]