Νέα ενισχυμένη γαστρική πτύχωση

Νέα Ενισχυμένη Λαπαροσκοπική Γαστρική Πτύχωση

Η γαστρική πτύχωση είναι μια πολυδιαφημισμένη επέμβαση απώλειας βάρους. Συχνά ακούμε για τριπλή πτύχωση. Τι ακριβώς είναι η νέα ενισχυμένη γαστρική πτύχωση;

Χρόνος Επέμβασης: 40 λεπτά

Επίπεδο Πόνου: Ανεκτό

Διάρκεια Νοσηλείας: 1-2 μέρες

Αναισθησία: Γενική

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική γαστρική πτύχωση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική απώλειας βάρους, που αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια τον γαστρικό δακτύλιο. Η επέμβαση αυτή που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Δρ M.Talebpour (2007) έχει καταλάβει μια καλή θέση ανάμεσα στις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις στη χώρα μας, γιατί είναι πλήρως αναστρέψιμη. Η πιό συνηθισμένη τεχνική σήμερα, είναι η τριπλή πτύχωση που περιέγραψε το 2012 ο Δρ. Talebpour (Εικόνα 1).

Μιά ανάλογη τεχνική πολλαπλών πτυχώσεων (3 ώς 4) είχαμε επίσης δημοσιεύσει εγώ και οι συνεργάτες μου στο Obesity Surgery το 2011. Η νέα εξελιγμένη τεχνική της ενισχυμένη πτύχωσης, είναι το αποτέλεσμα 10 χρόνων έρευνας και συστηματικής παρακολούθησης της πορείας των ασθενών μας. Η διαφορά απο την τριπλή πτύχωση έγκειται στο ότι με τη νέα τεχνική, η επέμβαση υλοποιείται σε 2 αλληλοεπικαλυπτόμενα στρώματα. Δηλαδή ξεκινάμε δημιουργώντας τις εσωτερικές πτυχές που είναι απαραίτητες για τη σμίκρυνση του στομάχου, αλλα στη συνέχεια ασφαλίζουμε όλη την πτύχωση με μιά δεύτερη συρραφή, που στεγανοποιεί και ενισχύει το στομάχι (εικόνα 2).

Εικόνα 1
Εικόνα 2

Φαίνεται μάλλον πιό περίπλοκη σαν επέμβαση.

Η αλήθεια είναι ότι απαιτεί διπλή δουλειά από τον χειρουργό, αλλά τα ωφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλάσια. Θα μπορούσε να την περιγράψει κανείς και σαν 2 αλληλοσυμπληρούμενες πτυχώσεις ή σαν μια πενταπλή πτύχωση.

Ποιά είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής;

Η σημερινή επέμβαση τριπλής πτύχωσης έχει κάποιες αδυναμίες. Για παράδειγμα, η τριπλή πτύχωση μπορεί να αποδειχθεί προβληματική για κάποιους ασθενείς που έχουν πολύ παχύ γαστρικό τοίχωμα ή μεγάλο γαστρικό θόλο. Η τριπλή πτύχωση υλοποιείται – θα έλεγα αναγκαστικά – με χοντρό πολύκλωνο μη απορροφήσιμο ράμμα. Τέτοιου είδους ράμματα είναι απαραίτητα στην τριπλή πτύχωση επειδή όλη η μάζα του πτυχωμένου στομάχου συγκρατείται μόνο με μία ραφή, οπότε χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό ράμμα για να μην σπάσει η ραφή. Κι εδώ έγκειται ακριβώς το πρόβλημα. Όταν η τάση είναι μεγάλη, έχουμε συχνά διαφυγές ή υποκλινικές μικροδιατρήσεις και λοιμώξεις στο χειρουργημένο στομάχι που καθυστερούν την ανάρρωση, αλλά κάποιες φορές καταλήγουν και σε χρόνια προβλήματα. Έχουμε δεί αρκετούς ασθενείς με τριπλή γαστρική πτύχωση να παραπονιούνται για στομαχικούς πόνους, ακόμα και χρόνια μετά την επέμβαση. Άν και τα προβλήματα αυτά συνήθως δεν εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, παρ’ όλα αυτά ταλαιπωρούν τους ασθενείς και υποβαθμίζουν ποιοτικά τη ζωή τους.

Με την τεχνική εξέλιξη της “ενισχυμένης πτύχωσης” επιλύονται τα παραπάνω προβλήματα, γιατί η τάση της συρραφής του στομάχου μοιράζεται πλέον σε 2 στρώματα. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται με τη νέα τεχνική είναι πολύ λεπτά και μάλιστα στο 1ο στρώμα απορροφήσιμα, δηλαδή απορροφώνται τελείως απο τον οργανισμό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, γιατί μειώνεται στο ελάχιστο το φορτίο ξένου υλικού στο χειρουργημένο στομάχι. Με την εξωτερική συρραφή του δευτέρου στρώματος, το στομάχι αποκτά την τελική του μορφή και συγχρόνως στεγανοποιείται, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα διαφυγής. Αξίζει να σας πώ ότι με την ενισχυμένη γαστρική πτύχωση τα τελευταία 2 χρόνια, δεν είχαμε απολύτως καμία επιπλοκή.

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση- Η 10ετής εμπειρία μας.

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια απο τις νεότερες τεχνικές περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Στην επέμβαση αυτή το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα όπως και στη γαστρεκτομή sleeve (γαστρικό μανίκι) με τη διαφορά ότι στην πτύχωση δεν αφαιρείται κάποιο τμήματός του, αλλά η επέμαση υλοποιείται μόνο με ραφές του στομάχου. Με τη γαστρική πτύχωση η χωρητικότητα του στομάχου περιορίζεται 5-6 φορές οπότε ο κορεσμός επέρχεται με πολύ μικρότερες ποσότητες τροφής.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ελάχιστο τραύμα και πόνο και ανυπαρξία ουλών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες. Δεν τοποθετούμε παροχετεύσεις, ρινογαστρικό σωλήνα και καθετήρα στην κύστη. Τις πρώτες 15 ημέρες επιτρέπεται μόνο λήψη υγρών μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα του στομάχου και να αποκατασταθεί η κινητικότητά του. Με τη γαστρική πτύχωση ο στόμαχος συμπεριφέρεται όπως περίπου και με το μανίκι. Η μικρή του χωρητικότητα δεν επιτρέπει μεγάλα γεύματα. Τους επόμενους 12 μήνες το βάρος σταθεροποιείται με την απώλεια του 60-80% των παραπανήσιων κιλών.

Η έλλειψη σοβαρών επιπλοκών και η αναστρεψιμότητα, καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια χρήσιμη εναλλακτική βαριατρική τεχνική. Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve). Όπως και στη γαστρεκτομή sleeve, με τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση και δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις συνεργασίας και περιορισμών στη διατροφή.

Ενδοσκοπική εικόνα στομάχου 6 μήνες μετά από λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση. Ο περιορισμός της γαστρικής χωρητικότητας είναι εμφανής. Ο στόμαχος δεν εκπτύσεται με την εμφύσηση αέρα. Ο βλεννογόνος είναι απόλυτα φυσιολογικός.
Ακτινολογική εικόνα στομάχου 3 μήνες μετά από λαπαροσκοπική γαστροπτύχωση. Ο περιορισμός της χωρητικότητας είναι εμφανής.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Σκρέκας Γεώργιος MD

Λαπαροενδοσκόπος – Χειρουργός, EAES, ISS, IFSO

Διευθυντής χειρουργικής μονάδας παχυσαρκίας Βιοκλινικής

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ENDO-SURGERY

ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΙΝ-ΜΕΤΑ

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό

Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης

Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά (δακτύλιοι σιλικόνης) και δεν γίνεται εκτομή του στομάχου (sleeve).
Η επέμβαση είναι αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
Δεν περιορίζει τις επιλογές στη διατροφή.
Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).
Έχει το χαμηλότερο κόστος (περίπου 2.500 € )

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Laparoscopic total gastric vertical plication in morbid obesity. Talebpour M, Amoli BS. J Laparoendosc Adv Surg Tech A. 2007 Dec;17(6):793-8. Laparoscopic Surgical Ward, Sina Hospital, Tehran Medical University, Tehran, Iran. Pubmed

Laparoscopic Greater Curvature Plication: An Alternative Restrictive Bariatric Procedure. Almino C. Ramos, MD; Manoel Galvão Neto, MD; Josemberg Marins Campos, PhD; and Claudio Cora Mottin, PhD. Bariatric Times. 2010;7(5):8–10

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το ενδεχόμενο μελλοντικής ανάκτησης βάρους με τη γαστρική πτύχωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μελέτη απώλειας βάρους με ολική γαστρική πτύχωση

Ολική γαστρική πτύχωση. Σύγκριση με sleeve