Απαραίτητη η χολοκυστεκτομή στο γαστρικό by-pass;
To γαστρικό by-pass (mini ή κλασσικό Roux en Y) είναι μια σύγχρονη επέμβαση απώλειας βάρους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και μια πολλά υποσχόμενη επεμβατική μέθοδος, για τη θεραπεία του διαβήτη τυπου 2. Με το γαστρικό by-pass τονέο στομάχι απομονώνεται απο την αρχή του λεπτού εντέρου, δηλαδή το 12δακτυλο, όπως στην κατώτερη εικόνα 1. Αυτό καθιστά αδύνατη τη φυσιολογική ενδοσκόπηση (κόκκινο βέλος στην παράπλευρη εικόνα), αλλά και την οποιαδήποτε παρέμβαση στο αποκλεισμένο στομάχι, το 12δάκτυλο και τα χοληφόρα.
Είναι επίσης γνωστό ότι οι επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας και γενικά η απότομη απώλεια βάρους, σχετίζεται με τη δημιουργία χολολίθων. Το γαστρικό by-pass είναι η πιο “λιθογόνος” βαριατρική επέμβαση, με συχνότητα μετεγχειρητικής χολολιθίασης 25-70% με το γαστρικό μανίκι να ακολουθεί με συχνότητα 13-27%.
Οι επιπλοκές της χολολιθίασης περιλαμβάνουν εκτός απο τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστεος, την επικίνδυνη παγκρεατίτιδα και την χολιδοχολιθίαση με ίκτερο. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη ενδοσκοπική θεραπεία (ERCP) είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στους ασθενείς με γαστρικό by-pass, επειδή έχει αποκλειστεί η πρόσβαση στο 12δακτυλο. Μερικοί, για λόγους πρόληψης προτείνουν στα άτομα που υποβάλλονται σε γαστρικό by-pass την πολύμηνη χορήγηση φαρμάκων που δεσμεύουν τα χολικά άλατα, μια αγωγή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας που συχνά επιβαρύνει το ήπαρ (θεωρείται ηπατοτοξική). Εμείς πιστεύουμε ότι για τους παραπάνω λόγους, η ταυτόχρονη προφυλακτική χολοκυστεκτομή μαζί με το γαστρικό by-pass, είναι απολύτως ενδεδειγμένη και απαραίτητη.
Η ιατρική μας ομάδα με τη 15ετή της εμπειρία παρέχει ένα πλήρες πρόγραμμα βαριατρικής μετεγχειρητικής παρακολούθησης και προτείνει στα άτομα που έχουν υποβληθεί σε γαστρικό by-pass χωρίς χολοκυστεκτομή, να παρακολουθούνται σε τακτική βάση ειδικά τα πρώτα 2 χρόνια για το ενδεχόμενο δημιουργίας χολολίθων και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Bora G, Sonbahar BÇ, Genç V (2017) Bariatric Surgery and Gallstone Problems. JSM Gastroenterol Hepatol 5(1): 1078.
2. Evaluation of incidence of cholelithiasis after bariatric surgery in subjects treated or not treated with ursodeoxycholic acid. Surgery for Obesity and Related Diseases, Volume 13, Issue 4, April 2017, Pages 681-685