Προεγχειρητικός έλεγχος της παχυσαρκίας

Οι διαδικασίες για το χειρουργείο

Πρίν το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, υπερηχογράφημα οργάνων κοιλίας, γαστροσκόπηση και καρδιολογική εξέταση.

Όταν υπάρχει ιατρικό ιστορικό, όπως πχ νοσήματα του κολλαγόνου, ΧΑΠ, επιληψία ή ψυχιατρική νόσος, θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον ειδικές εξετάσεις, σε συνενόηση με τον θεράποντα ειδικό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Εφ' οσον ο ασθενής επιθυμεί τη συμμετοχή του ασφαλιστικού του ταμείου, θα χρειαστεί επιπλέον την ιατρική γνωμάτευση ενός ψυχιάτρου και του ειδικευμένου χειρουργού. Θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλει ο ίδιος αίτηση στο πλησιέστερο ασφαλιστικό κατάστημα, συνυποβάλλοντας αντίγραφα των εξετάσεων και τις 2 παραπάνω ιατρικές γνωματεύσεις. Η απάντηση στην αίτηση έρχεται με έγγραφο του ΚΕΣΥ (Υπουργείο Υγείας) το οποίο παραλαμβάνει ο ασθενής. Η έγγραφη έγκριση του ταμείου είναι απαραίτητη για την εισαγωγή του ασθενούς.

Εφ' όσον ο ασθενής διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια που καλύπτει επεμβάσεις απώλειας βάρους, θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα προς την ασφάλειά του, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟ.

1. ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (αφορά όλους τους ασθενείς)

Γενική αίματος
Γενική ούρων
Πηκτολογικός έλεγχος (PT - aPTT - INR)
Ουρία
Κρεατινίνη
Σάκχαρο
HBsAg, HCVAg
sGOT, sGPT, ALP, γ-GT
Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Χοληστερίνη, τριγλυκερίδια
Ουρικό οξύ
T3, T4, TSH
U/S ήπατος - χολής- Νεφρών - φλεβών κάτω άκρων (στις γυναίκες επίσης U/S γυναικολογικών οργάνων & μαστογραφία)
Ακτινογραφία θώρακος

Πριν απο το χειρουργείο

Απαραίτητη Επίσκεψη

σε ιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων

Για σπιρομέτρηση, εάν είναι καπνιστής

Για γαστροσκόπηση

Για Καρδιογράφημα και πιθανώς Υπερηχογράφημα

Για γνωμάτευση ψυχικής υγείας (Απαραίτητη μόνο για υποβολή αίτησης στο ασφαλιστικό ταμείο)

2. ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (συνιστάται μόνο όταν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα)

Κορτιζόλη ούρων 24ώρου (σε υποψία συνδρόμου Cushing)
Επίπεδα βιταμίνης Β12, σιδήρου και φυλλικού οξέος (σε σοβαρή αναιμία)
Mayer κοπράνων (σε σοβαρή αναιμία)
Triplex (U/S) καρδιάς, Scanning μυοκαρδίου με Θάλιο (όταν υπάρχει υποψία ή ιστορικό συμβατό με στεφανιαία νόσο)
Κολονοσκόπηση ή βαρυούχος υποκλυσμός (απώλεια αίματος από το ορθό, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πεπτικού ή ηλικία άνω των 45 ετών)
Triplex αγγείων (υπερλιπιδαιμία, ηλικία άνω των 50 ετών)

Όταν προγραμματιστεί το χειρουργείο, ο ασθενής θα λάβει τις τελικές οδηγίες απο τον χειρουργό και τον αναισθησιολόγο. Τυχόν φάρμακα που λαμβάνει σε χρόνια βάση, όπως ψυχιατρικά / αντιεπιληπτικά, θυρεοειδικές ορμόνες, αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά, θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι το χειρουργείο. Αντιθέτως, κάποια φάρμακα όπως αντιαιμοπεταλιακά / αντιπηκτικά θα πρέπει να διακοπούν ή να αντικατασταθούν με άλλα. Επίσης το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί και να ακολουθηθεί συγκεκριμένη αγωγή, ανάλογα με τις οδηγίες του πνευμονολόγου.

Την παραμονή του χειρουργείου, η διατροφή είναι υδρική (σούπες) και χορηγούνται συνήθως υπακτικά που βοηθούν στην κένωση του εντέρου.