Ποιά είναι η επέμβαση που ταιριάζει στο profile σου;

Παράγοντες που λαμβάνονται υπ' όψη για την επιλογή της κατά περίπτωση πιο κατάλληλης επέμβασης, είναι το ιατρικό ιστορικό, η ηλικία, το αρχικό βάρος, οι διαιτολογικές προτιμήσεις και το περιβάλλον του ασθενούς. Η επιλογή πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου χειρουργού.

Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες, θα καταλήξετε στον εμπειρικό πίνακα που σας προτείνει την καταλληλότερη για την περίπτωσή σας επέμβαση.

ΒΗΜΑ 1. Υπολογίστε το Δείκτη σωματικού σας βάρους. ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ; ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΜΑΖΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΣ

ΒΗΜΑ 2. Απαντήστε ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις, και αθροίστε τους πόντους για να βρείτε το score σας.

    +5 +8 +10 +15
1. Ποιά είναι η ηλικία σας; Κάτω απο 30 30-45 Πάνω απο 45  
2. Ποιός είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας; 35 ή μικρότερος 36-45 46-55 Πάνω απο 55
3. Απο πλευράς καθημερινής φυσικής δραστηριότητας, πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Πολύ ενεργό Μέτρια ενεργό Η ζωή μου είναι απολύτως καθηστική  
4. Έχετε ποτέ στη ζωή σας γυμναστεί συστηματικά 3-5 φορές την εβδομάδα, για περισσότερο απο 6 μήνες; Ναι, και τώρα θα μπορούσα Ναί, αλλά τώρα μου φαίνεται δύσκολο Ποτέ δεν μπορούσα τα γυμναστήρια  
5. Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας πειθαρχημένο άτομο; Ναι, αρκετά Ίσως, με προϋποθέσεις Καθόλου  
6. Ποιά πιστεύετε ότι είναι η σημαντικότερη αιτία που σας αποθαρρύνει με τις δίαιτες; Η μακροχρόνια κούραση Το ανεπαρκές αποτέλεσμα Ποτέ δεν μπόρεσα να κάνω μια ολοκληρωμένη δίαιτα  
7. Πόσο σας ενδιαφέρει να είναι η επέμβαση αναστρέψιμη; Οπωσδήποτε αναστρέψιμη Θα προτιμούσα μάλλον μια αναστρέψιμη επέμβαση Με ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα Έχω ήδη υποβληθεί σε άλλη επέμβαση απώλειας βάρους.
8. Πόσο συχνά τσιμπολογάτε ανάμεσα στα κύρια γεύματα; Ίσως μια φορά την ημέρα. Όχι συχνά πάντως. Αρκετά συχνά. Συνήθως τσιμπολογάω, χωρίς να κάθομαι στο τραπέζι.  
9. Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας γλυκατζή; Όχι, προτιμάω τις αλμυρές γεύσεις. Καταναλώνω περιστασιακά γλυκά, αλλά το ελέγχω απόλυτα. Δεν μπορώ να αντισταθώ σε γλυκό αλλά προσπαθώ να το αποφεύγω. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς γλυκό.
10. Έχετε την αίσθηση ότι τρώτε μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, απ' ότι οι περισσότεροι φίλοι σας; Συμβαίνει σχετικά σπάνια και μόνο όταν το φαγητό είναι εξαιρετικό. Ναι, συχνά νιώθω ότι έχω βουλιμία Ποτέ δεν έτρωγα μεγάλες μερίδες φαγητού.  
11. Θα λέγατε ότι το φαγητό αποτελεί το συναισθηματικό σας καταφύγιο, απο την μίζερη καθημερινότητα; Ξεκάθαρα όχι Μερικές φορές ένα καλό φαγητό μου φτιάχνει το κέφι Φροντίζω το ψυγείο μου να είναι πάντα γεμάτο. Ασχολούμαι μόνιμα με το τι θα φάω. Το super market είναι η καλύτερη διασκέδασή μου.
12. Θα λέγατε μήπως ότι η σχέση σας με το φαγητό είναι σχέση έρωτα-μίσους? Νιώθω συχνά τύψεις και μισώ τον εαυτό μου που χάνω τον έλεγχο στο φαγητό. Το έχω σκεφτεί, αλλά δεν χάνω συχνά τον έλεγχο γιατί παίρνω τα μέτρα μου. Το φαγητό είναι μια απο τις μεγαλύτερες απολαύσεις. Πάσχω απο νυχτοφαγία

ΒΗΜΑ 3. Αξιολόγηση score

60-72

60-72

Είστε αρκετά σταθεροί χαρακτήρες και οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας. Εφ' όσον το πάρετε απόφαση και δείξετε διάθεση συνεργασίας, το πρόβλημά σας αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα. Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ανάμεσα στην ενισχυμένη γαστρική πτύχωση και το γαστρικό μανίκι.
Για τις ελαφρύτερες περιπτώσεις υπάρχει και η λύση του γαστρικού μπαλονιού.

72-100

72-100

Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, το πρόβλημά σας είναι αρκετά σύνθετο. Η αυτοεκτίμησή σας είναι μάλλον χαμηλή και η μελλοντική σας συμπεριφορά απρόβλεπτη. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή στην επιλογή της επέμβασης. Οι περισσότεροι χειρουργοί θα σας συνιστούσαν το γαστρικό μανίκι και κάποιοι ίσως bypass. Όμως σε μερικές επιλεγμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να γίνει και η ενισχυμένη γαστρική πτύχωση.

101-118

101-118

Η σχέση σας με το φαγητό είναι μάλλον δύσκολο να ανατραπεί, όπως και ο τρόπος ζωής σας. Φαίνεται ότι οι υποχρεώσεις αποτελούν προτεραιότητα για σάς. Οι περισσότεροι χειρουργοί θα συνιστούσαν bypass, αλλά σε επιλεγμένες περιπτώσεις και κάτω απο προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει και το γαστρικό μανίκι.

>118

>118

Στην περίπτωσή σας, το γαστρικό bypass είναι η μόνη λύση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία ως προς τις ενδείξεις της κάθε βαριατρικής τεχνικής. Σε γενικές γραμμές, οι επεμβάσεις περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικές, ειδικά στις πολύ βαριές μορφές παχυσαρκίας. Στη διαδικασία επιλογής της επέμβασης είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχει ο ασθενής μια ρεαλιστική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κάθε επέμβαση, όπως και τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος όσον αφορά τη μετέπειτα διατροφή του. Οι χειρουργοί στην Ευρώπη προτείνουν πολύ συχνότερα τις επεμβάσεις περιορισμού της γαστρικής χωρητικότητας (70 - 80% των περιπτώσεων), αντίθετα απο ότι συμβαίνει στην Αμερική όπου η γαστρική παράκαμψη θεωρείται «χρυσός κανόνας». Η τελική επιλογή μπορεί να είναι η προσωπική προτίμηση του ασθενούς ή ακόμα και του χειρουργού.