Νέα

Για την παχυσαρκία

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση

Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση είναι μια νέα τεχνική περιορισμού της χωρητικότητας του στομάχου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η επέμβαση μοιάζει απο άποψη φυσιολογίας αλλά και εξωτερικά με τη sleeve (γαστρικό μανίκι). Το στομάχι παίρνει μορφή σωλήνα χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο μέρος του, μόνο με πτύχωση του μείζονος τόξου με λίγες εξωτερικές (ορομυικές) ραφές. Με την τεχνική αυτή η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου περιορίζονται δραματικά και ο κορεσμός επέρχεται με μικρές ποσότητες τροφής.Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά. Η νοσηλεία είναι ελάχιστη και η διατροφή ελεύθερη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συνεργασίας. Η λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση αποτελεί ίσως την ιδανικότερη λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους.

Λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή (Γαστρικό μανίκι)

Λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή (Γαστρικό μανίκι). Είναι η νεώτερηλαπαροσκοπική επέμβαση γαστρικού περιορισμού. Νοσηλεία 4 ημερών. Πετυχαίνει απώλεια βάρους μέχρι και 70% του πλεονάζοντος βάρους σε διάστημα ενός έτους. Δεν προκαλεί εμετούς και η απόδοσή της είναι καλύτερη σε ΔΣΒ<55. Μπορεί να συνδυαστεί με χολοπαγκρεατική εκτροπή στην ίδια επέμβαση ή σε δεύτερο χρόνο.

Λαπαροσκοπικός γαστρικός δακτύλιος

Λαπαροσκοπικός γαστρικός δακτύλιος. Η μοντέρνα εκδοχή του γαστρικού περιορισμού, χωρίς γαστρικές συρραφές. Νοσηλεία 24 ωρών. Έχει τη δυνατότητα ρύθμισης και θεωρητικά προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς. Για να υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, απαιτεί συνεργασία και τακτική παρακολούθηση. Το κυριότερο μειονέκτημά της είναι οι συχνοί εμετοί.

Χειρουργική παχυσαρκίας

Σκρέκας Γεώργιος MD

Λαπαροκόπος - Χειρουργός, EAES, ISS, IFSO

Διευθυντής χειρουργικής μονάδας παχυσαρκίας Βιοκλινικής

ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ

ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ