Χειρουργική προσαρμογή του πεπτικού στις διατροφικές συνθήκες του 21ου αιώνα

ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

Γ. Σκρέκας, Δ. Λαπατσάνης*, Γ. Τολούμης.

Α΄ Χειρουργική & Ενδοκρινολογική κλινική 251ΓΝΑ, Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων*

Η χειρουργική προσαρμογή του πεπτικού συστήματος είναι μια νέα επέμβαση που στοχεύει στην αιτιολογική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου προσαρμόζοντας το πεπτικό σύστημα στις ανάγκες της σύγχρονης ανθυγειινής διατροφής. Tο πεπτικό σύστημα βραχύνεται με την αφαίρεση μέρους του στομάχου (sleeve γαστρεκτομή) και του λεπτού εντέρου και ελαττώνεται το μεταβολικά ενεργό ενδοκοιλιακό λίπος (αφαίρεση Μ. επιπλόου και μέρους του μεσεντερίου), χωρίς να αλλοιώνεται η ανατομία του πεπτικού συστήματος. Οι φυσιολογικές συνέπειες της επέμβασης είναι γρήγορος κορεσμός, ελαττωμένη όρεξη, μείωση της ινσουλινοανθεκτικότητας και της απορρόφησης λίπους και αναστολή της παραγωγής και κυκλοφορίας θρομβογόνων παραγόντων (ΡΑΙ-1). Η επέμβαση ακολουθείται από σημαντική απώλεια βάρους (> 60% πλεονάζοντος βάρους) και γρήγορη βελτίωση του μεταβολικού profile των ασθενών, χωρίς να προκαλείται δυσαπορρόφηση βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα της χειρουργικής προσαρμογής σε παχύσαρκο άνδρα 40 ετών (ΔΣΒ 45,2 kg/m2) με κεντρικού τύπου παχυσαρκία και ινσουλινοανθεκτικό σακχαρώδη διαβήτη. Ο ασθενής είχε νοσηλευθεί επανειλημένα στην ενδοκρινολογική κλινική του 251ΓΝΑ λόγω δυσκολιών στη ρύθμιση του σακχάρου (ημερήσια διακύμανση σακχάρου 140-340 mg% υπό αγωγή 80u Humulin M3). Αφαιρέθηκαν ο θόλος και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος του στομάχου (χωρητικότητα παρασκευάσματος 1200 ml), το μείζον επίπλουν και 140 cm από το μέσο τμήμα του λεπτού εντέρου. Η συνέχεια του εντέρου αποκαταστάθηκε με διατήρηση 150 cm νήστιδας και 150 cm ειλεού (συνολικό μήκος λεπτού εντέρου 3 m). Τρείς μήνες μετά την επέμβαση ο ασθενής σιτίζεται ελεύθερα και εμφανίζει ήδη απώλεια 25 Kg. Οι τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά 20% ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης ρυθμίζεται ικανοποιητικά με 80-100u Humulin M3/Η. Συμπεραίνουμε ότι η χειρουργική προσαρμογή του πεπτικού συστήματος είναι μια αξιόλογη εναλλακτική επέμβαση κατάλληλη για παχύσαρκους ασθενείς με σοβαρές μεταβολικές διαταραχές που δε θέλουν να υποβληθούν σε γαστρικό by-pass.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη επέμβαση η απώλεια βάρους προκαλείται χωρίς εμφύτευση ξένων υλικών και χωρίς δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Το χειρουργικό παρασκεύασμα

Το χειρουργικό παρασκεύασμα